mandag den 25. maj 2009

Kvæk

Lene om undtagelsestilstand

Indenfor de seneste år er der flere gange blevet kaldt undtagelsestilstand i mit liv, når arbejdet var for surt, chefen urimelig og solen skinnede. Det tog ikke mange sms'er at erklære undtagelsestilstand og nødret, fordi der også lige var en affære, der ubetinget måtte diskuteres på legetæppet på Den Permanente (strand i Århus, red.).

Undtagelsestilstand. En tilstand, der er en undtagelse fra normalen.

Hvad nu, hvis man har været i undtagelsestilstand, alarmberedskab og under belejring så længe, at undtagelsestilstanden bliver normaltilstand?

Når man kaster en frø i en gryde med kogende vand, vil den springe op igen for at undgå at blive kogt ihjel, men sætter man en frø i en gryde med koldt vand og varmer vandet langsomt op til kogepunktet, så vil frøen ikke reagere, for temperaturændringen sker så langsomt, at den arme padde ikke opfatter, at normaltilstanden ændrer sig.
Den vil befinde sig i en faretruende undtagelsestilstand uden at opfatte, at den er ved at blive kogt. Til paddemos.

Billedet af frøen i det kogende vand bliver brugt til at illustrere, hvordan stress kan ramme og hvorfor den stressede ikke bare ser at spænde svømmehuden og komme op af den sorte gryde i tide.
Her kommer lige en advarsel til eventuelle ømskindede læsere: Nu bliver det personligt.

Jeg har været der og slap ikke derfra før gryden var kogt tør, så jeg er pænt meget tilhænger af, at man lægger mærke til sine undtagelsestilstande og husker at holde dem hellige, så man ved, hvad der er sund normaltilstand, hvor regeringen fungerer, og hvad der er undtagelsestilstand.

Det kan godt være, at en selvvalgt undtagelsestilstands-dag ikke er helt efter bogen, men hellere tage en overlagt dag i spa'en end blive kogt i det, man tror er normalt hårdt vand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar