torsdag den 28. maj 2009

Menneskeskjold

Thomas om undtagelsestilstand

Tirsdag d. 31. oktober 1944 fløj en gruppe Mosquito bombefly fra RAF mod Århus for at bombe de dele af universitetet, som Gestapo anvendte som hovedkvarter.

Min mor var otte år gammel på det tidspunkt, og da bombeflyene var tæt på målet, stod hun i entreen og var på vej ud for at møde i skolen klokken 12. Eftersom tyskerne havde taget skolen, foregik undervisningen i Ortopædisk Hospitals bygninger, som ikke lå langt fra de kollegiebygninger, hvor Gestapo havde hjemme.

Da sirenen lød et kvarter i tolv, løb min mor ud på Steen Billes Torv. Først troede hun, at det var middagssignalet, men så bemærkede hun den karakteristiske lyd af luftalarmen, og hun så bombeflyene flyve lavt over torvet mod universitetet. Havde hun taget tidligere afsted, kunne hun have gået på Ringgaden lige ved stedet, hvor bomberne ville falde. Efter fjorten minutter var det ovre. Gestapos hovedkvarter lå i ruiner efter et af Anden Verdenskrigs mest præcise bombeangreb. Danmark blev igen skånet for de værste rædsler.

Min mor talte næste dag med nogle skolekammerater, som havde befundet sig på Ringgaden, da angrebet begyndte. Tililende tyske soldater havde taget fat i dem og smidt dem i grøften, hvorefter de havde lagt sig selv ovenpå. Sådan ville det nok aldrig være blevet fremstillet i en Hollywood film.

Mosquito bombefly

Ingen kommentarer:

Send en kommentar