lørdag den 7. marts 2009

Det var en lørdag aften

Dorthe om sundhed


Lørdag aften var der temaaften på DR2 om spiseforstyrrelser. Og jeg havde inden da læst blogindlæg på nettet fra én, der i ugens løb har forsøgt at begå selvmord.

Under temaaftenen blev jeg forundret over en af pigernes mødre, der kommer på besøg. Hun havde selv en spiseforstyrrelse og sad og skubbede maden rundt på tallerknen. Hun kunne ikke lide hverken det ene eller det andet, hun fik serveret og udtalte sig kritisk overfor alt, hvad hun blev serveret. Jamen undskyld. Hvordan tror du, din datter fik et så forskruet forhold til mad?

Det er selvfølgelig ikke alle anorektikere, der bliver sådan pga. deres forældre. Nogen gange er det en slankekur, der går helt og aldeles galt. Andre gange er det gruppepres fra vennekredsen. Og endnu flere gange er det den mentale sundhed, den er galt med. Og der kan sikkert nævnes endnu flere årsager.

En virkelig torn i øjet på mig, er de sider på nettet, hvor man lærer alt om vejen mod anoreksi. Hylder ultratyndheden og lærer, hvordan man kan skjule sygdommen for familie og venner.




Billede lånt fra: http://www.amagernord.dk/anorexia.jpg









Sundhed er mange ting. Og for mig er den mentale sundhed er vigtigere end noget andet. Du kan træne og spise sundt, men er du mentalt usund, tærer det langt hårdere på kroppen end den fysiske velvære. Selvom du er i fysisk god form vil vægtskålen for den mentale være den, der vejer tungest.

Alt med måde

Maj om sundhed

For nogle uger siden faldt jeg over TV2-programmet Praxis, og straks efter programmet sluttede, satte jeg mig foran computeren og skam-bookede træningstider. Nu skulle jeg dæleme godt nok i gang. Altså hvis Cecilie Becks krop gik så hurtigt i forfald, med den gode form hun er i, så turde jeg slet ikke tænke på, hvilken tilstand min krop var i. Så afsted til fitness med mig..... Det holdte så lige præcis 1 uge med træning 4 gange, og jeg er heldigvis kommet ned på - for mig - normalen med 2 gange om ugen.

Har nok bare fundet ud af, at for mig er sundhed ikke kun, hvor længe jeg har siddet på kondicyklen hvor mange kilo jeg har løftet, eller hvor meget frugt og grønt jeg spiser. For mig er sundhed i høj grad også, at man sørger for at lave så absolut ingenting. At man beskæftiger sig med noget, man syntes er fedt, og at man ikke bruger en masse tid på mennesker man i bund og grund ikke har lyst til.

Og sidst, men bestemt ikke mindst.. man skal gi' sig selv lov til at synde hvad angår både alkohol, slik, chips, cola, junk-food og alt muligt andet vi dagligt hører er så usundt - ellers bliver livet altså for kedeligt.


Foto: whatsonstage.com

fredag den 6. marts 2009

Jeg ender garanteret med at dø alligevel

Stine om sundhed

Det er virkelig svært at vælge et emne til den her blog, der kan få flere dårlige undskyldninger til at sprøjte ud af mig. Jeg er helt åndssvagt usund. Jeg ved det godt, og et eller andet sted har jeg da også dårlig samvittighed over det.

Men det er bare gået så godt så længe. Jovist er jeg lidt bred over måsen, men det er ikke noget, der generer mig synderligt. Og ja ja, ind i mellem får alle mine cigaretter mig til at hoste, lige som jeg godt kan blive flov over, hvor nemt jeg bliver forpustet.

Det er bare sådan, at alt i alt har jeg det godt. Og jeg er desværre fra den generation, der ikke sådan rigtigt tror på, at jeg kan blive gammel eller ligefrem dø. Altså rent hjernemæssigt ved jeg det godt, men skal jeg være helt ærlig, er det for urealistisk at tro på. Selvfølgelig er jeg evigt ung. Min fornuft fortæller mig naturligvis, at jeg virkelig burde tage mig noget så grusomt sammen og hive nogle points hjem på sundhed. Det sker bare ikke, for jeg kan ikke rigtigt fatte, at det ikke kan blive ved med at gå at spise slik til aftensmad og drikke kaffe til morgenmad (altså det gør jeg heller ikke hver dag, så var jeg nok død).



Gammelt billede, men bemærk, at det er "rigtig" mad og ikke slik, jeg gufler

Så hvad skal jeg med alle de dårlige undskyldninger? De er ret nødvendige, når folk sidder og praler med, hvor sunde de er. Det er nemlig übercool at være sundere end sund. Så helseagtig, at man ligner en frodig græsmark inden i. Jeg ligner nok mere et neonfarvet atomkraftværk inden i. Jeg gider ikke sidde og undskylde for andre, for jeg kan jo godt stå inde for, hvordan jeg lever. Jeg skal bare lige have undskyldningerne på hånden for mig selv, så jeg ikke lige pludselig indser, at jeg måske bliver syg HVIS jeg skulle gå hen at blive gammel eller måske endda dødelig.

torsdag den 5. marts 2009

Betal og dø

Thomas om sundhed

Jeg er handicappet af i en årrække at have arbejdet for et firma, som lavede softwareløsninger for hospitaler. Som min chef altid sagde til mig: ”Man bliver helt bange for at blive syg. Tænk, hvis man skulle ende på hospitalet.”. Desværre var hans sarkastiske bemærkninger ikke altid fuldstændigt overdrevne. Jeg har i det offentlige sundhedsvæsen set eksempler på kassetænkning og økonomiske spekulationer, hvis mage i kynisme, jeg ikke siden har mødt.

De gange, jeg har været indlagt, var der ikke været noget i vejen med de ansatte på hospitalerne. Faktisk farede både læger og sygeplejersker hele tiden rundt og så ud til at have travlt, og alligevel fandt de overskud til at være venlige. Det var muligvis fordi, jeg begge gange var indlagt på min mors gamle afdeling, hvilket betød, at jeg fik samme opmærksomhed som en såret hundehvalp blandt femten fjantede teenagepiger. Det virkede dog lidt kejtet, fordi jeg begge gange var omkring tredive år gammel. Og fordi, der også var mandlige sygeplejersker på afdelingen.

Eftersom jeg lavede software til at understøtte systemet, så mener jeg, det er systemet, den er gal med. Af den årsag har jeg intet imod, at der eksisterer alternativer til det offentlige behandlingssystem i form af privathospitaler. Jeg tror på, at konkurrence er sundt. I et monopol bliver den enerådige doven, ineffektiv og selvtilstrækkelig. Jeg synes, det offentlige burde anstrenge sig for at være mere fleksibelt og dermed måske ende med at blive bedre end de private alternativer, så vi kan få et offentligt sygehusvæsen, der er verdens højeste skattetryk værdigt.

Lad mig afslutte med følgende vittighedstegning, som jeg fandt i Jyllands-Posten forleden, og som illustrerer den relativt ringe kræftbehandling på de danske sygehuse:



(Tegningen linker til Jyllands-Postens artikel)

onsdag den 4. marts 2009

Jamen, vingummierne er jo grønne…

Anne om Sundhed

Ti ting jeg ville fortælle mig selv, hvis jeg ellers gad lytte:

Chips med dip er ikke en slags kartofler med sovs. Det er IKKE aftensmad!

Chips med dip er ikke en slags kartoffelsalat. Det er IKKE frokost!

Man skal høre efter, når ens mor siger, at slik ikke er rigtig mad. Men det gør man ikke. Man forsøger i stedet at lære at håndtere livet i en kronisk sukkerchoktilstand.

Når man alligevel er i gang med at smøre sund madpakke til drengebarnet, kan man ligeså godt smøre en til sig selv. Kantinens kærnemælkshorn er kage og ikke frokost. Hører du?!?! Det er ikke rigtig mad!

Man bliver ikke veltrænet af at tænke på det motion, man ville dyrke, hvis man havde tid, penge og 17.000 andre undskyldninger. Meld dig nu til det der pilates!

Hvis det virkelig er sandt, at man ikke længere nyder smagen af blandet slik, så er løsningen ikke at tage endnu et stykke for at fjerne den dårlige smag af det foregående.

Man ser ikke mere sund ud, fordi man har en støvet kondicykel stående i soveværelset.

Det der med chipsene igen (nogle mennesker VIL bare ikke forstå det).

Ja ja, kald bare alle løbefanatikerne for sektmedlemmer. Og spå bare løs om deres fremtidige ødelagte knæ. De har i det mindste faste balder. Hvad har du selv? Hva’?!?!

Chokolade er ikke rigtig mad (ej, nu begynder det at lugte for meget af selvudråbt sundhedsekspert. Selvfølgeligt er chokolade rigtig mad. Det ved alle da).


Foto:
freedigitalphotos.net

tirsdag den 3. marts 2009

Sund fornuft?

Linda om sundhed:
(billede tyvstjålet fra cosmocph.blogspot.com)
Jeg er utrolig træt af sundhedsguruer, der toner frem på min skærm, hver gang jeg begår den fejl at tænde fjernsynet. Den ene uge må vi ikke spise gluten. Ugen efter går vi benhårdt efter mælkeprodukter. Du kan spise efter hårfarve, blodtype eller konsistens, og fælles for det hele er, at det for mennesker med et minimum af omløb i hovedet lyder fuldstændig vanvittigt. De fleste af disse selvudnævnte profeter er bevæbnet til tænderne med suspekte undersøgelser, der skal forestille at underbygge de tvivlsomme påstande; for mig gør de ingen forskel overhovedet. Hvis du leder længe nok, kan du finde opbakning til alt, og der findes mennesker, der påstår at kunne bevise, at Holocaust aldrig har fundet sted.
I fitnessregi arbejder jeg sammen med en mand, der hårdnakket påstår, at det er sundt at spise proteiner (i form af kød) og fedt – og ikke andet. Begreber som ’forhøjet kolesteroltal’ ’forsnævrede årer’ og ’hjertekarsygdomme’ imponerer ikke ham, og han afviser enhver sammenhæng imellem dem og kost. I forhold til træning, er han et af de dygtigste mennesker, jeg kender, men når vi sammen underviser folk i kost og ernæring ved jeg næsten ikke, om jeg skal grine eller græde.
Hvor er den sunde fornuft gået hen? Rejste den i vrede i 90’erne, da vi begyndte at snakke fedtenergiprocenter, og alting pludselig skulle være light? Det er som om mange mennesker fuldstændigt har opgivet at tage ansvar for, hvad de fylder i ansigtet. Jeg mener: Light chips? Come on! Og står der ’light’ på noget, tror folk, at det betyder, at de uden beregning kan spise det dobbelte af, hvad de plejer.
Vægt er og bliver et spørgsmål om simpel matematik: Hvis du hælder mere på, end du forbrænder, tager du på. Slut. Punktum. Det kan Anne Larsen, Cheasy og farvekoder på alle varedeklarationer i verden ikke ændre på.
Vi er dog ved at bevæge os lidt væk fra ’pyt med om jeg er sund, bare jeg er tynd’ mentaliteten, og der er kommet mere fokus på fibre, fuldkorn, stabilt blodsukker, suspekte farvestoffer og smagsforstærkere. Heldigvis. Men nu er det så, at alle ’eksperterne’ kravler frem fra deres slimede huller og udtaler sig om ting, som de ikke har skyggen af bevis for.
Og folk hopper på den. Måske fordi der er så meget signalværdi i mad. Det er en relativ nem måde at flashe mådehold og Rigtige Værdier på, og man kan med et kig i folks køkkenskabe ofte med stor præcision bestemme deres politiske ståsted.
Problemet er bare, at hvis forholdet til mad først kører af sporet, så er det godt nok svært at få folk hentet tilbage. Mad er jo i høj grad en del af vores måde at være sammen på, og folk der ikke motionerer, er De Nye Rygere. Hvordan skal man forholde sig til hvad der er godt og skidt for kroppen, når alt hvad man ved om mad og bevægelse er udenadslære? Når man først har fået et sygt forhold til noget, som man til stadighed er tvunget til at omgås og forholde sig til, må det være svært at huske, hvad der er rigtigt og normalt.
I Århus har jeg, siden jeg flyttede til byen, med jævne mellemrum set en pige, som er så syg af anorexi, at jeg bliver ked af det, hver gang jeg ser hende. Pakket ind i 40 lag tøj og med store solbriller går og går og går hun. Jeg tænker altid, at det formentlig er sidste gang jeg ser hende, for hun ligner ikke en, der stadig er her om 1 måned.
Jeg siger ikke, at det er Kernesund Families skyld, at folk udvikler spiseforstyrrelser. Men når alle, uanset faglig baggrund, må skrive bøger, lave TV og udtale sig som eksperter, og de slynger om sig med ord som ’allergi’ ’kræft’ og ’fosterskader’, er der ikke noget at sige til, at maden til sidst ender som noget helt uoverskueligt, vi nærmest er bange for.

mandag den 2. marts 2009

Når jeg skal forkæle mig selv, går jeg på colonklinikken

Lene om sundhed:
Jeg synes, jeg har et både sundt og naturligt forhold til, hvad jeg putter i munden.

Jeg drikker min morgenshake (havregryn, husk-pulver, rismælk, øko-blåbær og proteinpulver) og mine daglige tre spiseskefulde livsvigtig olie, min multivitaminpille og saften fra en uskrællet, håndplukket, biodynamisk blodappelsin fra det indre Mongoliet.

Det er ikke billigt, det er det ikke. Jeg betaler gerne hvad det koster, for hvad gør man ikke for at pleje den krop, som skal klare de mange timer med min personlige træner i fitnesscentret og skal tjene som sundt hylster for min sunde sjæl. Altså, det kræver sit at tale om sig selv i 2 daglige timer med coachen og jeg siger jer, at det er en sand fornøjelse at kunne stå op klokken 4 hver morgen, efter at have sovet i et vådt dynebetræk, og meditere på åndedrættet, mens jeg laver de ti tibetanere foran billedet af Elle McPherson i strandkanten.

Jeg er beviset på, at man kan holde både whiplash og fibromyalgi i skak ved at tænke positivt.

Det er vigtigt for mig at være sund, så jeg sørger for at mit BMI aldrig overstiger 16,2 (ligesom Elles) for ellers skrider min seneste ansigtsløftning i sømmene og jeg kan ikke længere se kanterne på mine silikoneimplantater.

Jeg spiser ikke hvede i nogen form. Kaffe er forfærdeligt og sukker er det rene gift. Vidste I, at man bliver ligeså afhængig af sukker som af heroin? Jeg sværger til pepsi max - især når jeg træner, for det hjælper lissom på at holde kvalmen lidt på afstand.

Det er ikke fordi jeg er fordømmende, at jeg ikke længere er veninde med hende, men jeg synes bare ikke at hun var et sundt bekendtskab. Hvordan kan hun, der er uddannet kostvejleder, styrketræningsinstruktør, massør, coach og holdinstruktør forsvare at omgås folk, der åbent siger at de består af lige dele øl og shawarma?

Sig det ikke til nogen, men jeg fangede hende inde i sukkerstokken en gang, hvor hun fuldstændigt uden at rødme fyldte en stor pose med synd og skraldgrinende indrømmede... skamløst! ... at hun både drak kaffe i spandevis og spiste hele trøfler med farvet krymmel.

Jeg havde nær fået min grønne salat (uden dressing og tomat, 100 g rejer) galt i halsen.
Det er da ikke sundt.